grupo de pestanas
Ámbito das boas condicións agrarias e medioambientais
Norma 1. Cobertura mínima do solo
- En parcelas de secaño sementadas con cultivos herbáceos de inverno, non se labra con volteo o solo entre a data de recolección da colleita anterior e o 1 de setembro agás para realizar cultivos secundarios.
- No oliveiral en pendente igual ou superior ao 10% (agás que a pendente real do recinto estea compensada mediante terrazas ou bancais) no que se manteña o solo espido nos rodos das oliveiras mediante a aplicación de herbicidas, mantense unha cuberta vexetal de anchura mínima de 1 metro nas rúas transversais á liña de máxima pendente ou nas rúas paralelas a dita liña, cando o deseño da parcela ou o sistema de rego impidan o seu establecemento na outra dirección.
- Non se arranca ningún pé de cultivos leñosos situados en recintos de pendente igual ou superior ao 15% (agás que a pendente real do recinto estea compensada mediante terrazas ou bancais), agás que sexa obxecto de reposición autorizada pola autoridade competente e naquelas zonas en que así se estableza e nestes casos respectar as normas destinadas a súa reconversión cultural e varietal e aos cambios de cultivo ou aproveitamento.
- Nas terras de retirada de barbeito se realiza algunha das seguintes practicas: tradicionais de cultivo, de mínima labra ou mantemento dunha cuberta vexetal adecuada, ben sexa espontánea ben mediante a semente de especies mellorantes.
Norma 2. Ordenación mínima da terra que respecte as condicións específicas do lugar
- Para cultivos herbáceos, que non se labra con volteo a terra na dirección da máxima pendente cando, nos recintos cultivados, a pendente media exceda do 10% (agás que a pendente real do recinto estea compensada mediante terrazas ou bancais).
- Para viñedo, oliveira e froitos de cáscara, que non se labra con volteo a favor da pendente a terra en recintos con pendente superiores ao 15% (agás que se adopten formas de cultivo especiais como terrazas ou bancais, cultivo de faixas, se practique unha labra de conservación ou se manteña unha cobertura de vexetación total do solo) e en caso de existencia de bancais evitar calquera tipo de labores que afecten a estrutura dos taludes existentes.
- En zonas con elevado risco de erosión, que se respectan as restricións que estableza a Administración competente para evitar a perda de solo.
Norma 3. Terrazas de retención
- Mantéñense en bo estado de conservación as terrazas de retención.
Norma 4. Xestión de restrebas
- Non se queimaron restrebas e que no caso de que por razóns fitosanitarias a queima estea autorizada pola autoridade competente se cumpran as normas establecidas en materia de prevención de incendios, e en particular, as relativas á anchura mínima dunha franxa perimetral cando os terreos colinden con terreos forestais.
- Cando se eliminen restos de colleitas (cultivos herbáceos) e de poda (cultivos leñosos) se faga con arranxo á normativa establecida.
Norma 5. Utilización maquinaria adecuada
- En solos saturados, terreos encharcados (agás os de arrozal) ou con neve, non se realiza labra nin se permite o paso de vehículos sobre o terreo, sen xustificación.
Norma 6. Índices mínimos de carga gandeira ou réximes apropiados
- Mantense unha carga gandeira mínima adecuada en parcelas de pastos permanentes. Non obstante en caso de non acadar os niveis de carga gandeira adecuados, que se realizan os labores necesarios para evitar a invasión arbustiva e a degradación do pasto.
Norma 7. Protección dos pastos permanentes
- Non se queimaron ou decruaron pastos permanentes agás para rexeneración da vexetación. En caso de rexeneración mediante queima, existe autorización previa da autoridade competente.
Norma 8. Mantemento dos elementos estruturais
- Non se alteraron os elementos estruturais sen a autorización da autoridade competente.
Norma 9. Prohibición de arrancar oliveiras
- Non se arrancaron oliveiras sen que sexan substituídas naquelas zonas establecidas polo órgano competente.
Norma 10. Prevención da invasión de terras agrícolas por vexetación espontánea non desexada
- Evítase a invasión en terras de cultivo de especies de vexetación espontánea non desexada.
Norma 11. Mantemento dos oliveirais e viñedos en bo estado vexetativo
- Realízanse as podas coa frecuencia tradicional de cada zona para o mantemento dos oliveirais en bo estado vexetativo.
- Realízanse as podas coa frecuencia tradicional de cada zona para o mantemento dos viñedos en bo estado vexetativo.
Norma 12. Mantementos dos hábitats
- Non se abandonan ou verten materiais procedentes de actividades agrícolas ou gandeiras, sobre terreos encharcados ou con neve nin sobre augas correntes estancadas.
- Non se aplican produtos fitosanitarios, fertilizantes, lodos de depuradora, compost, xurros ou estercos nin se limpa a maquinaria empregada para estas aplicacións, sobre terreos encharcados ou con neve nin sobre augas correntes ou estancadas.
- As explotacións gandeiras en estabulación permanente ou semipermanente dispón e utilizan tanques de almacenamento ou fosas, esterqueiras e balsas impermeabilizadas natural ou artificialmente, estancas e con capacidade adecuada ou, de selo caso, que dispón da xustificación do sistema de retirada dos estercos e xurros da explotación.
Norma 13. Uso da auga e rego
- En superficie de rego o agricultor acredita o seu dereito de uso de auga de rego concedido pola Administración hidráulica competente.
- Os titulares das concesións administrativas de augas e todos aqueles que por calquera outro título teñan dereito ao seu uso privativo dispón dos sistemas de control de auga de rego establecidos polas respectivas administracións hidráulicas competentes, de forma que se garanta unha información precisa sobre os caudais de auga efectivamente utilizados.
Norma 14. Creación de franxas de protección nas marxes dos cursos de auga
- Nas marxes das augas correntes ou estancadas, a partir da ribeira, existen franxas de protección ocupadas por vexetación espontánea ( cunha anchura de 2 m se existen árbores, 5 m se existen arbustos e 10 m se unicamente hai vexetación herbácea) nas que non se aplican produtos fitosanitarios nin fertilizantes.
Norma 15. Protección das augas subterráneas contra a contaminación
- Os agricultores non verterán de xeito directo ou indirecto as substancias da listaxe I da Directiva 80/68/CEE (compostos órgano haloxenado se substancias que poidan orixinar compostos semellantes no medio acuático, compostos órgano fosforados, compostos orgánicos do estaño, substancias que posúan un poder canceríxeno, mutáxeno ou teratóxeno no medio acuático ou a través dom esmo, mercurio e compostos de mercurio, cadmio e compostos de cadmio, aceites minerais e hidrocarburo se cianuros).
- Os agricultores non verterán, a non ser que obteña autorización, de xeito directo ou indirecto as substancias da listaxe I da Directiva 80/68/CEE (Metaloides, determinados metais e os seus compostos, biocidas e os seus derivados quen on figuren na listaxe I, substancias que teñan un efecto prexudicial no sabor e/ou olor das augas subterráneas, así como os compostos que poidan orixinar ditas substancias nas augas, volvéndoas non aptas para o consumo humano, compostos orgánicos de silicio tóxicos ou persistentes e substancias que poidan orixinar ditos compostos nas augas, salvo aqueles que sexan biolóxicamente inocuos ou que se transformen rapidamente na auga en substancias inocuas, compostos inorgánicos de fósforo elemental, fluoruros, amoníaco e nitritos).
Ámbito de medio ambiente
Acto Conservación das aves silvestres- Os agricultores non alteraron, sen autorización da administración cando sexa preceptiva, aqueles elementos da paisaxe que revistan primordial importancia para a fauna e a flora silvestres e, en particular, os que, pola súa estrutura lineal e continua, como son as vías pecuarias, os ríos coas súas correspondentes ribeiras ou os sistemas tradicionais de deslindes, ou polo seu papel de puntos de enlace, como son os estanques, charcas, lagoas, bebedeiros naturais ou os soutos, son esencias para a migración, a distribución xeográfica e o intercambio xenético das especies silvestres, ase como pequenas construcións, como muretes de pedra seca, antigos pombais u outros elementos de arquitectura tradicional que poida servir de refuxio para a flora e a fauna.
- Os agricultores non realizan cambios que impliquen a eliminación ou transformación da cuberta vexetal, sen a correspondente autorización da administración cando sexa preceptiva.
- O agricultor non levantou edificacións nin fixo modificacións de camiños sen autorización da administración cando sexa preceptiva, nin depositou máis aló do bo uso necesario ou abandonou na súa explotación envases, plásticos, cordas, aceite ou gasoil da maquinaria, utensilios agrícolas en mal estado u outro produto biodegradable ou non biodegradable.
- Os agricultores non realizaron actuacións co propósito de dar morte ás aves, capturalas, perseguilas ou molestalas, sobre todo no período de cría e reprodución, e non se empregan cebos envelenado nin se empregan métodos de captura non selectiva. Exceptúanse as accións reguladas pola normativa de caza.
- Os agricultores non destrúen nin danan de xeito deliberado os niños, os ovos ou as áreas de reprodución, invernada ou repouso.
- Non se utilizan lodos sen que exista a correspondente documentación expedida pola depuradora ou pola empresa de xestión de residuos autorizada.
- Non se utilizan lodos en pastos ou cultivos de forraxe antes do prazo establecido pola Comunidade Autónoma, se nos pastos se procede ao pastoreo ou se van a colleitar cultivos de forraxe
- Non se utilizan lodos en terreos destinados ao cultivo de froitas e verduras que están en contacto directo co solo e que polo xeral cómense crus, durante un período de 10 meses con anterioridade á recolleita destes cultivos nin durante a recolección en sí.
- Non se depositan máis aló do bo uso necesario ou se abandonan: envases, plásticos, cordas, aceite ou gasoil da maquinaria, utensilios agrícolas en mal estado ou outro produto non biodegradable.
- Nas explotacións ubicadas en zonas afectadas por plans de recuperación e conservación de especies ameazadas, cúmprese o estipulado nos mesmos sobre uso ilegal de substancias tóxicas, a electrocución, etc.
- Se na explotación realizouse unha actuación, ben sexa plan, programa ou proxecto, que require o sometemento, segundo a normativa nacional e/ou rexional de aplicación, a avaliación ambiental estratéxica ou avaliación de impacto ambiental, disponse do correspondente certificado de non afección a natura 2000, a declaración de impacto ambiental, e cantos documentos sexan preceptivos en ditos procedementos. Ase mesmo, que, no seu caso, executáronse as medidas preventivas, correctoras e/ou compensatorias indicadas polo órgano ambiental.
- Respéctase a prohibición de recoller, cortar, arrincar, ou destruír intencionadamente as especies listadas no anexo V da lei 42/2007
- Cúmprese respecto de tales especies, o disposto nos plans de recuperación e conservación de especies de flora que requiren unha protección estrita.
- Os fertilizantes da explotación pertencen a algunha das categorías definidas no R.D. 824/2005 (anexo I).
- Os fertilizantes aplícanse segundo o seu tipo e o estado fenolóxico do cultivo.
- O aporte de abono nitroxenado non supera as 150 U.F. de N/ha/ano.
- Disponse dun rexistro de fertilización, caderno de explotación ou plan de fertilización.
- Fertilizan as proximidades dos cursos das augas consonte as normas do Código Galego de Boas Prácticas Agrarias.
- Mantén a cuberta vexetal das terras no inverno.
- Non usa canóns de aspersión de alta presión para distribución de xurros.
Política Agraria Común - Condicionalidad - Saude publica GL
grupo de pestanas
Ámbito de Saúde Pública Zoosanidade e Fitosanidade
Acto identificación e rexistro dos animais
Gando porcino- O gandeiro estará rexistrado en REGA de xeito correcto como titular de explotación porcina debidamente clasificada.
- O libro ou rexistros da explotación están correctamente cumprimentados e os datos son acordes cos animais presentes na explotación e se conservan durante polo menos 3 anos.
- O gandeiro conserva a documentación relativa ao orixe, identificación e destino dos animais que posuíra, transportara, comercializara ou sacrificara.
- Os animais están identificados segundo establece a normativa.
Gando vacún
- Os animais bovinos presentes na explotación están correctamente identificados de xeito individual.
- O libro ou rexistros da explotación están correctamente cumprimentados e os datos de rexistro individual dos animais son acordes cos animais presentes na explotación, conservándoos polo menos durante 3 anos.
- O gandeiro comunicou en prazo á base de datos de identificación e rexistro os nacementos, movementos e mortes.
- Para cada animal da explotación existe un documento de identificación, e os datos contidos nos DIB son acordes cos dos animais presentes na explotación.
- O gandeiro comunicou en prazo á autoridade competente da Comunidade Autónoma, na forma que esta determine, os movementos de entrada e saída da explotación.
- Os animais están identificados segundo establece a normativa.
- Os rexistros da explotación están correctamente cumprimentados e os datos son acordes cos animais presentes na explotación, conservándoos durante polo menos 3 anos.
- O gandeiro conserva a documentación relativa á orixe, identificación e destino dos animais que posuíra, transportara, comercializara ou sacrificara.
Substancias hormonais
-
Non se administran aos animais da explotación substancias de uso restrinxido que teñan acción tirostática, estroxénica, androxénica ou xestaxénica (acción hormonal ou tirostática) e betaagonistas, salvo as excepcións contempladas nos artigos 4 e 5 do Real Decreto 562/2009.
-
Non se posúen animais aos que se lles administraran as substancias do anterior elemento (salvo as excepcións contempladas nos artigos 4 e 5 do Real Decreto 562/2009) e non se comercializan animais (nin os seus produtos derivados) aos que se lles subministraran estas substancias, ata que transcorrera un prazo mínimo de espera establecido para a substancia administrada.
-
Non se dispón de medicamentos para uso veterinario que conteñan beta-agonistas que poidan utilizarse para fins de indución no tratamento de tocólises.
-
En caso de administración de produtos autorizados, respectouse o prazo de espera prescrito para ditos produtos, para comercializar os animais ou a súa carne.
Manuais para o cumprimento da condicionalidade
- 01 – MANUAL CONDICIONALIDADE – IDENTIFICACIÓN EN GANDO VACÚN (960 Kb)
- 02 – MANUAL CONDICIONALIDADE – IDENTIFICACIÓN EN GANDO OVINO E CABRÚN (1,11 Mb)
- 03 – MANUAL CONDICIONALIDADE – IDENTIFICACIÓN EN GANDO PORCINO (924 Kb)
- 12 – MANUAL CONDICIONALIDADE – DOCUMENTACIÓN NA EXPLOTACIÓN GANDEIRA (4,96 Mb)
Seguridade alimentaria
- Os produtos da explotación destinados a ser comercializados como alimentos son seguros, non presentando en particular signos visibles de estar putrefactos, deteriorados, descompostos ou contaminados por unha materia estraña ou doutra forma.
- Nas explotacións gandeiras destinadas á produción de alimentos, nin existen nin se lles da aos animais pensos que non sexan seguros (os pensos deben proceder de establecementos rexistrados e/ou autorizados de acordo co Regulamento (CE) nº 183/2005 e deben respectarse as indicacións do etiquetado).
- Tomáronse precaucións ao introducir novos animais, para previr a introdución e propagación de enfermidades contaxiosas transmisibles aos seres humanos a través dos alimentos, e no caso de sospeita de focos destas enfermidades, comunicouse á autoridade competente.
- Almacénanse e manéxanse os residuos e as substancias perigosas por separado e de forma segura para evitar a contaminación.
- Utilízanse correctamente os aditivos para pensos, os medicamentos veterinarios e os biocidas (utilizar produtos autorizados e respectar o etiquetado e as receitas).
- Almacénanse os pensos separados doutros produtos non destinados a alimentación animal (químicos ou doutra natureza).
- Os pensos medicados e os non medicados almacénanse e manipúlanse de xeito que se reduza o risco de contaminación cruzada ou de alimentación de animais con pensos non destinados aos mesmos.
- Disponse dos rexistros relativos a:
- A natureza, cantidade e orixe dos pensos e outros produtos utilizados na alimentación animal.
- A cantidade e destino de cada saída de pensos ou de alimentos destinados a animais, incluídos os grans.
- Rexistro de tratamentos veterinarios.
- Resultado de todas as análises pertinentes efectuados en plantas, animais ou outras mostras que teñan importancia para a saúde humana.
- Calquera informe relevante obtido mediante controis aos animais ou produtos de orixe animal.
- Cando corresponda, o uso de sementes modificadas xenéticamente.
- Uso de fitosanitarios e biocidas ( en virtude do artigo 16. Rexistro dos tratamentos fitosanitarios do Real Decreto 1311/2012, a parte I do Anexo III, denominada “caderno de explotación”).
- As explotacións están cualificadas como indemnes ou oficialmente indemnes para brucelose ovina-cabrúa, e bovina, ou oficialmente indemnes no caso de tuberculose bovina e de cabrúns mantidos con bovinos (no caso de ter na explotación femias distintas de vacas, ovellas e cabras, susceptibles de padecer estas enfermidades, deben estar sometidas ao programa de erradicación nacional), e as explotacións que non estean cualificadas sométense aos programas nacionais de erradicación, dan resultados negativos ás probas oficiais de diagnóstico, e o leite é tratado termicamente. No caso de ovinos e cabrúns, o leite debe someterse a tratamento térmico, ou ser usada para fabricar queixos con períodos de maduración superiores a 2 meses.
- O leite tratouse termicamente se procede de femias distintas do vacún, ovino e cabrún, susceptibles de padecer estas enfermidades, que deran negativo nas probas oficiais, pero en cuxo rabaño se detectara a presenza da enfermidade.
- En explotacións nas que se diagnosticara tuberculose bovina (ou do cabrún mantido con bovinos) ou brucelose bovina ou do ovino-cabrún, a efectos de control oficial por parte da Administración, o produtor dispón e utiliza un sistema para separar o leite dos animais positivos da dos negativos e non destinar o leite dos positivos a consumo humano.
- Os animais infectados polas enfermidades citadas nos puntos anteriores están correctamente illados, para evitar un efecto negativo no leite dos demais animais.
- Os equipos de muxir e os locais nos que o leite é almacenado, manipulado ou arrefriado están situados e construídos de xeito que se limita o risco de contaminación do leite.
- Os lugares destinados ao almacenamento do leite están protexidos contra as alimañas, claramente separados dos locais nos que están estabulados os animais e dispoñen dun equipo de refrixeración axeitado, para cumprir as esixencias de temperatura.
- As superficies dos equipos que están en contacto co leite (utensilios, recipientes, cisternas, etc.), destinados ao muxido e recollida, son fáciles de limpar, de desinfectar e mantéñense en bo estado. Tras utilizarse, as devanditas superficies límpanse, e en caso necesario, desinféctanse. Os materiais deber ser lisos, lavables e non tóxicos.
- O muxido realízase a partir de animais en bo estado de saúde e de xeito hixiénico. En particular:
- Antes de comezar o muxido, os tetos, ubres e partes contiguas est án limpas e sen feridas nin inflamacións.
- Os animais sometidos a tratamento veterinario que poida transmitir residuos ao leite están claramente identificados.
- Os animais sometidos a tratamento veterinario que poida transmitir residuos ao leite mentres se atopan en período de supresión, son muxidos por separado. O leite obtido destes animais encóntrase separado do resto, sen mesturarse con ela en ningún momento, e non é destinado ao consumo humano.
- Inmediatamente despois do muxido o leite consérvase nun lugar limpo, deseñado e equipado para evitar a contaminación, e o leite arrefríase inmediatamente a unha temperatura non superior a 8º C se é recollida diariamente e non superior a 6º C se a recollida non é diaria. (No caso de que o leite vai ser procesada nas 2 horas seguintes ou que por razóns técnicas para a fabricación de determinados produtos lácteos sexa necesario aplicar unha temperatura máis alta, non é necesario cumprir o requisito de temperatura).
- Nas instalacións do produtor os ovos mantéñense limpos, secos, libres de olores estraños, protexidos contra golpes e da radiación directa do sol.
- É posible identificar aos operadores que subministraron á explotación un penso, un animal destinado á produción de alimentos, un alimento ou calquera substancia destinada a ser incorporada a un penso ou a un alimento (conservando as facturas correspondentes a cada unha das operacións ou mediante calquera outro medio).
- É posible identificar aos operadores aos que a explotación subministrou os seus produtos (conservando as facturas correspondentes de cada unha das operacións ou mediante calquera outro medio).
- En caso de considerar o agricultor que os alimentos ou pensos producidos poden ser nocivos para a saúde das persoas ou non cumprir cos requisitos de inocuidade, respectivamente, o mesmo informa ao seguinte operador da cadea comercial para proceder a súa retirada do mercado e informa ás autoridades competentes e colabora con elas.
Manuais para o cumprimento da condicionalidade
Doenzas
- En explotacións de ruminantes non se utilizan produtos que conteñan proteínas animais transformadas procedentes de animais terrestres nin de pescado, nin produtos derivados de subprodutos de orixe animal (categorías 1,2,3) coas excepcións previstas no anexo IV do Regulamento (CE) nº 999/2001.
- Nas explotacións doutros animais produtores de alimentos distintos dos ruminantes non se utilizan produtos que conteñan proteínas animais transformadas procedentes de animais terrestres, nin produtos derivados de subprodutos de orixe animal (categorías 1,2,3) coas excepcións previstas no Anexo IV do Regulamento (CE) nº 999/2001.
- No caso das explotacións mixtas nas que coexistan especies de ruminantes e non ruminantes e se utilicen pensos con proteínas animais transformadas destinados á alimentación de non ruminantes, existe separación física dos lugares de almacenamento dos pensos destinados a uns e a outros.
- Notifícase á autoridade competente a sospeita de casos de EET e cúmprense as restricións que sexan necesarias.
- O gandeiro dispón da documentación precisa para acreditar os movementos e o cumprimento da resolución que expida a autoridade competente, cando esta sospeite a presenza dunha EET na explotación.
- O gandeiro dispón da documentación precisa para acreditar os movementos e o cumprimento da resolución que expida a autoridade competente, cando esta confirme a presenza dunha EET na explotación.
- O gandeiro posúe os certificados sanitarios que acrediten que se cumpre segundo o caso, o especificado nos Anexos VIII e IX sobre posta no mercado e importación, do Regulamento (CE) nº 999/2001.
- O gandeiro non pon en circulación animais sospeitosos ata que non se levante a sospeita pola autoridade competente.
- Notifícase de inmediato á autoridade competente a presenza, ou a sospeita de presenza, da enfermidade da febre aftosa (o animal debe estar illado das instalacións ata que o examine o veterinario oficial e decida as medidas que vaia a tomar).
- Notifícase de inmediato á autoridade competente a sospeita da presenza dalgunha destas enfermidades:
- peste bovina
- peste de pequenos ruminantes
- enfermidade vesicular porcina
- enfermidade hemorráxica epizoótica do cervo
- estomatite vesicular
- febre porcina africana
- dermatose nodular contaxiosa
- febre do val de Rift (o animal debe estar illado das instalacións ata que o examine o veterinario oficial e decida as medidas que vaia a tomar).
- varíola bovina
- Notifícase de inmediato á autoridade competente a sospeita ou confirmación da lingua azul (o animal debe estar illado das instalacións ata que o examine o veterinario oficial e decida as medidas que vaia a tomar).
Manuais para o cumprimento da condicionalidade
Acto. Seguridade Alimentaria
- Disponse dos rexistros relativos ao uso de fitosanitarios e biocidas (Orde APA/326/2007, u outros rexistros que cumpran co disposto no paquete de hixiene)
Acto Comercialización de fitosanitarios
-
So se utilizan produtos fitosanitarios autorizados (inscritos no Rexistro de Produtos Fitosanitarios consonte ao R.D. 2163/1994).
-
Utilízanse axeitademente os produtos fitosanitarios, isto é, consonte coas indicacións da etiqueta (almacenamento seguro/lugar de almacenamento, protección da auga, licenza para o uso de produtos específicos, etc), axustándose ás esixencias dos correspondentes programas de vixilancia das Comunidades Autónomas).
- Só se utilizan produtos fitosanitarios con categoría N e/ou a clasificación toxicolóxica non é T+ (moi tóxicos).
- A loita contra pragas e enfermidades axéitase aos partes de aviso fitosanitarios.
- Os produtos vexetais da explotación non superan os contidos máximos legais de residuos de fitosanitarios.
Política Agraria Común - Condicionalidad - Benestar animal GL
grupo de pestanas
Acto. Seguridade Alimentaria
- Disponse dos rexistros relativos ao uso de fitosanitarios e biocidas (Orde APA/326/2007, u outros rexistros que cumpran co disposto no paquete de hixiene)
Acto Comercialización de fitosanitarios
-
So se utilizan produtos fitosanitarios autorizados (inscritos no Rexistro de Produtos Fitosanitarios consonte ao R.D. 2163/1994).
-
Utilízanse axeitademente os produtos fitosanitarios, isto é, consonte coas indicacións da etiqueta (almacenamento seguro/lugar de almacenamento, protección da auga, licenza para o uso de produtos específicos, etc), axustándose ás esixencias dos correspondentes programas de vixilancia das Comunidades Autónomas).
- Só se utilizan produtos fitosanitarios con categoría N e/ou a clasificación toxicolóxica non é T+ (moi tóxicos).
- A loita contra pragas e enfermidades axéitase aos partes de aviso fitosanitarios.
- Os produtos vexetais da explotación non superan os contidos máximos legais de residuos de fitosanitarios.
Protección dos porcos
- As porcas non están atadas.
- En leitóns destetados e porcos de produción, a densidade de cría en grupo é axeitada: 0,15 m2 (peso menor 10 kg), 0,20 m2 (peso 10-20 kg), 0,30 m2 (peso 20-30 kg), 0,40 m2 (peso 30-50 kg), 0,55 m2 (peso 50-85 kg), 0,65 m2 (peso 85-110 kg), 1,00 m2 (superior a 110 kg).
- A superficie do solo dispoñible para cada porca, ou cada porca nova despois da cubrición, criadas en grupo é polo menos 1,64 m2/porca nova e 2,5 m2 por porca despois da cubrición ( en grupos inferiores a seis individuos, a superficie do solo se incrementará polo menos nun 10% e cando os animais se críen en grupos de 40 individuos ou máis, pode diminuírse nun 10%).
- Para porcas e porcas novas durante o período comprendido entre as catro semanas seguintes á cubrición e os sete días anteriores á data prevista de parto, os lados do recinto superan os 2,8 metros no caso de que se manteñan en grupos, ou os 2,4 metros cando os grupos son inferiores a seis individuos, e en explotacións de menos de 10 porcas e mantidas illadas, estas poden darse a volta no recinto.
- Para porcas novas, despois da cubrición e porcas xestantes, criadas en grupo. Da superficie total (elemento nº 3) o solo continuo compacto que ofrece polo menos 0,95 metros cadrados/porca nova, e as aberturas de evacuación ocupan, como máximo, o 15% da superficie do solo continuo compacto.
- Para porcos criados en grupo, cando se utilicen solos de formigón emparrillados, a anchura das aberturas é axeitada á fase produtiva dos animais (non supera: para leitóns 11 mm.; para leitóns destetados, 14 mm.; para porcos de produción, 18 mm.; para porcas e porcas novas despois da cubrición, 20 mm.), e a anchura das viguetas é axeitada ao peso e tamaño dos animais (un mínimo de 50 mm. para leitóns e leitóns destetados e 80 mm. para porcos de produción, porcas e porcas novas despois da cubrición).
- As porcas e porcas novas mantidas en grupos aliméntanse mediante un sistema que garanta que cada animal poida comer suficientemente, aínda en presenza doutros animais que compitan pola comida.
- As porcas novas, porcas post-destete e porcas xestantes reciben unha cantidade suficiente de alimentos ricos en fibra e con elevado contido enerxético.
- Para todos os porcos, o ruído continuo no recinto de aloxamento non supera os 85 dBe.
- Todos os animais dispoñen de polo menos 8 horas diarias de luz cunha intensidade mínima de 40 lux.
- Os animais dispoñen de acceso permanente a materiais que permitan o desenvolvemento de actividades de investigación e manipulación (palla, feo, madeira, serraduras, ou outro material apropiado).
- Todos os porcos son alimentados polo menos unha vez ao día e en caso de alimentación en grupo, os porcos teñen acceso simultáneo aos alimentos.
- Todos os porcos de máis de dúas semanas teñen acceso permanente a unha cantidade suficiente de auga fresca.
- Acredítase que antes de efectuar a redución dos dentes adoptáronse as medidas para corrixir as condicións medioambientais ou os sistemas de xestión e evitar que os porcos se mordan o rabo u outras condutas irregulares. No caso dos leitóns, a redución de dentes non se efectúa de xeito rutineiro senón unicamente cando existan probas de que se produciron lesións nos tetos das porcas o unas orellas ou rabos doutros porcos. Realízase antes do 7º día de vida por un veterinario ou persoal debidamente formado e en condicións hixiénicas.
- Acredítase que antes de efectuar o raboteo adoptáronse medidas para corrixir as condicións medioambientais ou os sistemas de xestión e evitar que os porcos se mordan o rabo u outras condutas irregulares. O raboteo non se efectúa de xeito rutineiro. Si se realiza nos sete primeiros días de vida, o fai un veterinario u outra persoa debidamente formada, en condicións hixiénicas. Tras ese lapso de tempo, so pode realizalo un veterinario con anestesia e analxesia prolongada.
- A castración dos machos efectúase sen esgazaduras, por persoal debidamente formado e si se realiza tras o 7º día de vida, faino un veterinario e con anestesia e analxesia.
- As celas de verróns están situadas e construídas de forma que os verróns poidan darse a volta, oír, ulir e ver aos demais porcos, e que a superficie do solo libre é igual ou superior a 6 m2 (se os recintos tamén se utilizan para a cubrición, a superficie mínima é de 10 m2).
- As porcas e porcas novas, en caso necesario, son tratadas contra os parasitos internos e externos (comprobar as anotacións dos tratamentos antiparasitarios no libro de tratamentos da explotación).
- Porcas e porcas novas. Dispoñen antes do parto de suficiente material de crianza, cando o sistema de recollida de esterco líquido utilizado o permita.
- Os leitóns dispoñen dunha superficie de solo que permita que todos os animais se deiten ao mesmo tempo, e que a dita superficie sexa sólida ou con material de protección.
- Os leitóns son destetados con catro semanas ou máis de idade; se son trasladados a instalacións adecuadas, poden ser destetados sete días antes.
- Leitóns destetados e porcos de produción (porcos novos e porcos de cría). Cando os porcos se crían en grupo, adóptanse as medidas que preveñan as pelexas, que excedan o comportamento normal.
- Leitóns destetados e porcos de produción (porcos novos e porcos de cría). O uso de tranquilizantes é excepcional e sempre previa consulta co veterinario.
- Leitóns destetados e porcos de produción (porcos novos e porcos de cría). Cando os grupos son mestura de leitóns de diversa procedencia, o manexo permita a mestura a idades temperás.
- Leitóns destetados e porcos de produción (porcos novos e porcos de cría). Os animais especialmente agresivos ou en perigo a causa das agresións, mantéñense temporalmente separados do grupo.
Manuais para o cumprimento da condicionalidade
Benestar explotacións
- Os animais están coidados por un número suficiente de persoal con capacidade, coñecementos e competencia profesional suficiente.
- Os animais cuxo benestar esixe unha atención frecuente son inspeccionados unha vez ao día, como mínimo.
- Todo animal que pareza enfermo ou ferido recibe inmediatamente o tratamento axeitado, consultando ao veterinario si é preciso.
- En caso necesario disponse dun local para o illamento dos animais enfermos ou feridos, que conte con leito seco e cómodo.
- O gandeiro ten rexistro de tratamentos médicos e este rexistro (ou as receitas que xustifican os tratamentos, sempre e cando estas conteñan a información mínima requirida no Real Decreto 1749/1998) e mantense cinco anos como mínimo.
- O gandeiro rexistra os animais atopados mortos en cada inspección e mantén este rexistro durante tres anos como mínimo.
- Os materiais de construción cos que contactan os animais non lles causan prexuízo, e os animais mantéñense de forma que non sofren danos.
- As condicións medioambientais dos edificios (a ventilación, o nivel de po, a temperatura, a humidade relativa do aire, e a concentración de gases) non son prexudiciais para os animais.
- Os animais non se manteñen en escuridade permanente.
- Na medida que sexa necesario e posible, o gando mantido ao aire libre protéxese contra as inclemencias do tempo, os depredadores e o risco de enfermidades.
- Todos os equipos automáticos ou mecánicos indispensables para a saúde e o benestar animal (alimentación, bebida, ventilación) son inspeccionados polo menos unha vez ao día.
- Cando a saúde e o benestar dos animais dependen dun sistema de ventilación artificial, está previsto un sistema de emerxencia apropiado, que garante unha renovación de aire suficiente en caso de fallo do sistema.
- Cando é necesario existe un sistema de alarma para o caso de avaría e verifícase regularmente que o seu funcionamento é correcto.
- Non se dá aos animais alimentos ou líquidos de maneira que lles ocasione dano ou sufrimento.
- Todos os animais teñen acceso ao alimento e auga en intervalos axeitados ás súas necesidades, e teñen acceso a unha cantidade suficiente de auga de calidade axeitada ou poden satisfacer a súa inxestión líquida por outros medios.
- Os equipos de subministro de alimentos e auga están concibidos e situados de tal xeito que se reduza a contaminación dos mesmos e a competencia entre animais se reduza ao mínimo.
- Non se mantén a ningún animal na explotación con fins gandeiros que lle poidan provocar consecuencias prexudiciais para o seu benestar, nin se usan procedementos de cría, naturais ou artificiais, que ocasionen ou poidan ocasionar sufrimentos ou feridas a calquera dos animais afectados. Os animais non teñen limitada a capacidade de movemento, de xeito que se lles evita sufrimento ou dano innecesario, e se, por algunha causa xustificada, hai algún animal atado, encadeado ou retido, continua ou regularmente, se lle proporciona espazo suficiente para as súas necesidades fisiolóxicas e etolóxicas.
Manuais para o cumprimento da condicionalidade